Jedzenie w Malezji - co warto zjeść z lokalnej kuchni?

Malezja to prawdziwy tygiel kulturowy i etniczny Azji Południowo-Wschodniej. Malajowie stanowią zaledwie połowę społeczności kraju, a reszta ludności to: Chińczycy, Hindusi i przybysze z całej Azji Południowo-Wschodniej. Tę różnorodność doskonale widać zarówno na gwarnych street marketach, w  lokalnych restauracjach Mamak, czy ekskluzywnych lokalach. A jedzenie w Malezji to niezwykła podróż w świat azjatyckich smaków.


Ciekawostki i historia kuchni Malezji  



Malezyjska kuchnia jest nie tylko jedną z najbardziej urozmaiconych w Azji, ale jednocześnie jedną z najbardziej niedocenianych. A to prawdziwa fuzja smaków, okraszona sporą ilością aromatycznych przypraw. Aby zrozumieć istotę malezyjskiej kuchni, koniecznie trzeba sięgnąć głęboko, do jej historii. Już w czasach starożytnych, do malezyjskich portów przybywali arabscy i indyjscy kupcy, którzy przywozili przyprawy, takie jak kurkuma, kmin rzymski, czy kardamon. Z kolei imigranci z Chin do kuchni malezyjskiej wnieśli swoje techniki kulinarne, sos sojowy i makaron. Przykładem chińskich wpływów jest jedno z najpopularniejszych dań w Penang - char kuey teow, czyli płaski makaron ryżowy smażony w woku z mieszanką składników, takich jak krewetki, kiełki fasoli, jajka i sos sojowy.  



W Malezji żywe są także smaki i tradycje kuchni indyjskiej. Jada się biryani i curry, a ulubiony chleb Malezyjczyków roti canai, ma swój odpowiednik w indyjskiej paratha. Połączeniem kultury indyjskiej i malajskiej są restauracje Mamak. Kultura jedzenia w Malezji toczy się niemal 24 godziny na dobę, a Mamak zwykle są otwarte do późnych godzin nocnych, pozwalają zjeść smacznie, sycąco i tanio.   


Na specyfikę malezyjskiej kuchni wpływa religia. Wielu Malajów wyznaje islam i może spożywać wyłącznie potrawy halal, które nie zawierają wieprzowiny. Dlatego podstawą wielu dań są ryby i owoce morza. Przykładem może być jedna z popularnych przekąsek otak otak, czyli rodzaj klopsa rybnego, zawiniętego w liście bananowca.  

 

Popularne dania w Malezji 



Nasi lemak to narodowe danie Malezji. Nasi oznacza ryż, a lemak można przetłumaczyć jako bogaty. Aby danie nabrało głębokiego smaku, ryż gotuje się w mleku kokosowym, liściach pandanu i innych przyprawach, a następnie podaje się z ayam goreng (smażonym kurczakiem), sambalem, prażonymi orzeszkami ziemnymi i jajkami na twardo.  



Roti canai – płaski chlebek z mąki, wody, soli, odrobiny cukru i oleju palmowego (lub ghee). Powstaje poprzez wielokrotne rozciąganie, składanie i spłaszczanie, a następnie pieczenie na płaskiej, żelaznej powierzchni. To proste danie można spotkać w Malezji na każdym kroku, głównie jako dodatek do dhalu lub curry, ale wypełnione nadzieniem np. z jajek czy ryb, samo może być sycącą przekąską.  



Laksa - sekretem tej pikantnej zupy jest bogaty bulion kokosowy z sambalem i pastą z tamaryndowca. Pozostałe składniki to krewetki lub kurczak, paski omletu, makaron ryżowy, kiełki fasoli i tofu. W Malezji mówi się, że laksa to danie duszy.  



Nasi goreng – to nic innego, jak smażony ryż z dodatkami. Jedno z najprostszych i najpopularniejszych dań Azji Południowo-Wschodniej, w tym oczywiście Malezji. Znajdziecie go w luksusowych restauracjach i na night markecie, zjecie na śniadanie i kolację, a jego wariacji smakowych może być tyle, co gwiazd na niebie.  



Satay – prawdziwe mięsne pyszności. Gwiazdą tej potrawy są kawałki kurczaka marynowane w mieszance przypraw i ziół (tj. trawa cytrynowa, kurkuma, imbir, czosnek, kolendra, kmin rzymski), dzięki którym mięso jest soczyste i pełne smaku. Jej niezbędnym elementem jest kremowy, lekko pikantny sos orzechowy, przygotowywany z prażonych orzeszków ziemnych, mleka kokosowego, tamaryndowca i suszonej pasty chili.  



Rendang – kolejne „danie ikona” kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej. Mięso powoli dusi się z mlekiem kokosowym, liśćmi limonki i bogatą mieszanką przypraw. Jest nieodzownym elementem wszelkich uroczystości, a w 2011 roku, w sondzie CNN, rendang został uznany za jedno z najsmaczniejszych dań świata.  



Murtabak – ten nadziewany placek, trafił do Malezji z Bliskiego Wschodu. Standardowy farsz składa się z mięsa, cebuli, jajek i przypraw, ale znajdziecie też wersje wegetariańskie. To solidne, sycące i aromatyczne danie, jest niezwykle popularne w lokalnych restauracjach i stanowi główny posiłek w trakcie Ramadanu.  


Słodkości i desery w Malezji 

 

Kuih są dumą krajobrazu kulinarnego Malezji, a malezyjskie gospodynie latami doskonalą swój kunszt w przygotowywaniu tych kreatywnych, słodkich przekąsek. Maleńkie ciasteczka, galaretki i pierożki o różnych teksturach, kolorach i kształtach to prawdziwe działa sztuki. Ich głównymi składnikami są: mleko kokosowe, mąka ryżowa lub z tapioki, fasola mung, pandan i kokos. Są przygotowywane na szczególne uroczystości jak: śluby, muzułmańska uczta kenduri, celebracja pełni księżyca, czy narodziny dziecka, ale można się nimi cieszyć oczywiście w każdy dzień.  


Flagowym deserem Malezji jest także chendol, czyli kruszony lód z mlekiem kokosowym i syropem z brązowego cukru. Całość pokrywa ciemny syrop oraz dodatki takie jak czerwona fasola, jackfruit i przede wszystkim zielone galaretki przypominające… długie robaki. 


Co warto zjeść w Malezji?  



I na koniec jeszcze dwie ciekawostki kulinarne, które warto spróbować będąc w Malezji. Pierwszą z nich jest teh tarik. Ten herbaciany napój przypomina trochę indyjską masala chai, ale podawany jest z mlekiem skondensowanym. Jego przygotowanie jest prawdziwym pokazem wirtuozerii chai-mistrza. Aby uzyskać charakterystyczne bąbelki, herbata jest wielokrotnie przelewana z garnka do garnka z dużej wysokości.  


Teh tarik napijecie się w całym kraju, natomiast eksplorując wschodnie wybrzeże, koniecznie na śniadanie spróbujcie nasi kerabu. Dla Europejczyka sam zestaw śniadaniowy, może być niecodzienny, bo obejmuje kurczaka, jajko i ryż, posypane wiórkami kokosa i ziołami, ale najbardziej egzotyczny jest wygląd potrawy. Ryż bowiem barwi się do niej na.. niebiesko. A kolor uzyskuje się z kwiatów klitorii, tej samej zresztą, która barwi słynną niebieską herbatę Butterfly Pea Tea. 


Jakie smaki dominują w kuchni Malezji? 



W niemal każdym malezyjskim daniu wyczujecie 5 smaków. Pikantności nadają papryczki chili, kwaskowatości tamaryndowiec, a cukier palmowy słodyczy. Smak słony i umami odnajdziecie np. w sosie rybnym i paście krewetkowej belacan. Trawa cytrynowa dodaje głębi i orzeźwiającego aromatu owocom morza, sałatkom i daniom curry. Dopełnieniem tego wszystkiego jest mleczko kokosowe. Jeżeli chcielibyście poeksperymentować we własnej kuchni z malezyjskimi potrawami, warto zaopatrzyć się także w te składniki:  


Kecap Manis  - to gęsty, słodki sos sojowy z dodatkiem melasy używany do np. nasi goreng (smażony ryż) i mie goreng (smażony makaron).  


Sambal  - choć jego rodowód pochodzi z Indonezji, to znalazł zastosowanie w wielu malezyjskich potrawach. Przygotowuje się go z kilku rodzajów chili z różnymi dodatkami np. pastą krewetkową,  imbirem czy sokiem z limonki.  


Liście pandanu – nazywane „azjatycką wanilią” krzewy, dostarczają nie tylko jadalnych owoców, przypominających wyglądem ananasy, ale bogatych w wartości odżywcze liści, które nadają potrawom orzechowo-waniliowy posmak, a także barwią je na kolor zielony.  

Udostępnij artykuł