Jedzenie w Meksyku - co warto zjeść z lokalnej kuchni?
Magda Jarocka
4.4.2025
Meksykańska kuchnia to coś więcej niż jedzenie. Jest nieodłącznym elementem kultury i sięga do czasów zanim Hiszpanie przypłynęli do wybrzeży Ameryki. Zapraszamy Was na wspólne odkrywanie lokalnych potraw i kulinarnych tradycji. Wybierzcie się do krainy smaków i zaplanujcie luksusowe wakacje w Meksyku z Nomade. Co warto zjeść w Meksyku?
Czy Meksyk nachos i burritos stoi? Okazuje się, że często, jedząc „meksykańskie jedzenie” w Europie, w rzeczywistości smakujemy jedynie wariację na jego temat, która doczekała się nawet swojej nazwy – Tex-Mex. Aby spróbować prawdziwych potraw meksykańskich najlepiej udać się do jej źródła. Kuchnia Meksyku jest tak różnorodna i tak głęboko osadzona w tradycji, że jako jedyna na świecie została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Umiejętność dobrego gotowania uznawana jest w Meksyku za szczególny dar. Popularne dania w Meksyku
Nie sposób wymienić wszystkich meksykańskich potraw. Podajemy kilka na zachętę, a inne odkryjecie sami podczas Waszej podróży do Meksyku. • Mole poblano – kurczak w pikantnym czekoladowym sosie, z którego słynie Oaxaca, to zaskakujące połączenie smaków, które pokochacie! Spróbujcie koniecznie na Mercado Benito Juárez. • Chiles en nogada – faszerowana zielona papryka chili polana białym orzechowo-mlecznym sosem i posypana owocem granatu. Z uwagi na zielono-czerwono-białe zestawienie kolorystyczne podawana jest w Dniu Niepodległości. • Pan de muerto – to słodki chleb z dodatkiem anyżu lub skórki pomarańczowej. Jego zaokrąglony wierzch symbolizuje grób, a na wierzchu tworzy się dekoracje w postaci czaszki lub piszczeli. Kupicie go w trakcie Día de los Muertos. • Pozole – zupa (oczywiście) z kukurydzy. Ciekawostką jest sposób jej przygotowania stosowany od stuleci. Kukurydzę poddaje się nikstamalizacji, czyli gotuje się ją w wodzie wapiennej, przez co zwiększa się jej wartość odżywczą. • Cochinita pibil – to danie Majów w tradycyjnej postaci oznacza powoli pieczone prosie w marynacie z gorzkich pomarańczy. Do potrawy dodaje się achiote – przyprawę, która nadaje jej czerwony kolor.• Quesadillas – to nic innego jak tacosy z serem i różnymi nadzieniami np. z mięsem, warzywami, kwiatami dyni lub huitlacoche, czyli pasożytniczym grzybem rosnącym na kolbach kukurydzy.
Pan de muerto
Słodkości i desery w Meksyku
W słodkościach zapisana jest kolonialna historia kraju. Hiszpanie przywieźli ze sobą alfajores (kruche ciastka z dulce de leche) i churros (chrupiące paluszki zanurzone w sosie czekoladowym). Słodkie borrachitos nasączane winem powstały dzięki hiszpańskim zakonnicom, a alfeniques, które muzułmanie z hiszpańskiej Grenady traktowali jako lek na kaszel, na stałe wpisały się w tradycję meksykańskiego Święta Zmarłych. Z pasty wytwarzanej z cukru, miodu i oleju migdałowego tworzy się calaveras w formie czaszek lub ludzkich szkieletów. Rdzenne społeczności - Olmekowie, Majowie i Aztekowie, chętnie spożywali czekoladę. Aztekowie doprawiali ją chili, a picie kakao miało znaczenie rytualne i towarzyszyło ceremoniom pogrzebowym oraz spotkaniom towarzyskim. Wierzono, że ma moc przywracającą spokój, równowagę i pomaga… w poczęciu dziecka.
Churros
Jakie smaki dominują w kuchni meksykańskiej?
U podstaw kuchni meksykańskiej leżą trzy główne składniki: kukurydza, fasola i papryczki chili. Fasola dostarcza cennego białka. Kukurydza, uprawiana w Meksyku od tysięcy lat, miała głęboki sens religijny. Symbolizowała cykl natury i odrodzenie. Yum Kaax – bóg kukurydzy – był jednym z najważniejszych członków majańskiego panteonu. Do dziś zresztą jego wizerunek często gości w kościołach w towarzystwie chrześcijańskich świętych. Chili w Meksyku znana jest aż w 150 odmianach. Jest w sosach, molach i salsach. Dzięki niej potrawy nabierają wędzonego, owocowego, pikantnego lub słodkiego smaku. Ciekawostki i historia kuchni meksykańskiej
• Tradycja jedzenia owadów sięga czasów przedhiszpańskich. Do popularnych przysmaków należą chapulines (koniki polne lub świerszcze), escamoles (larwy mrówek), cumiles (pluskwy smrodliwe) i ahuatle (jaja pluskwy wodnej).• Archeolodzy odkryli w Meksyku popcorn datowany na 3600 r. p.n.e.!• Tex-Mex opanował cały świat. Czym jest? To miks kuchni meksykańskiej i teksańskiej, a dla niektórych nic innego, jak po prostu podróbka meksykańskiego jedzenia. Jak ją rozpoznać? Np. po tym, że tortilla jest z mąki pszennej, a nie kukurydzianej, a żółtego sera użyto zamiast białego. O meksykańskim jedzeniu trudno powiedzieć, że jest luksusowe czy ekskluzywne i nie nacieszycie się nim w pełni w hotelach all inclusive. Aby poznać głębię jego smaku, posmakować tych wszystkich tamales, gorditas, empalmes, tostadas, tortas i fajitas trzeba wyjść na ulicę i na gwarny market. To tam bije serce meksykańskiej kuchni. Buen provecho!