Jedzenie w Wietnamie - co warto zjeść z lokalnej kuchni?
Magda Jarocka
13.8.2025
Podróż do Wietnamu to nie tylko odkrywanie świata przyrody i zabytków. Zgłębiając tajemnice wietnamskiej kuchni, przeniesiecie się w świat kultury i historii kraju, a może nawet nawiążecie ciekawe znajomości? Jedzenie w Wietnamie jest bowiem czynnością społeczną, a na ulicy częściej niż „Co słychać?” rozbrzmiewa pytanie: „Jedliście już?”. Przemierzając uliczki Hanoi czy Sajgonu, wstępując na lokalne targowiska i do restauracji, będziecie odkrywać wciąż nowe potrawy – kolorowe, pełne zdrowych warzyw, ziół oraz świeżych owoców morza…i nierzadko naprawdę zaskakujące.
Co warto zjeść w Wietnamie?
Tradycyjna kuchnia wietnamska to połączenie lokalnych tradycji oraz wpływów chińskich, tajskich i francuskich. Króluje w niej ryż i sycące dania z makaronem. Długa linia brzegowa sprawia, że nieodłącznym elementem potraw są ryby i owoce morza. W przeciwieństwie do kuchni Państwa Środka, wietnamska obfituje w świeże zioła, takie jak kolendra, mięta i bazylia, które w połączeniu z limonką nadają potrawom orzeźwiającego smaku i aromatu. Najpopularniejsze dania w Wietnamie to wszechobecna zupa Pho, sajgonki, Banh xeo czyli naleśniki z mąki ryżowej z przeróżnymi farszami i oczywiście wietnamskie bagietki Banh Mi. Każdy region ma swoje zwyczaje i przysmaki, dlatego próbujcie nie tyko tych najpopularniejszych dań, a jeżeli będziecie mieli szansę wziąć udział w kursach gotowania lub gościnie u wietnamskiej rodziny, skorzystajcie z niej i poznajcie lepiej Wietnam „od kuchni”. I nie zapominajcie też o trunkach! Szczególnie, że Wietnamie bardzo popularne jest „wino lecznicze”, które podobno jest skuteczne na wiele dolegliwości, odżywia i upiększa. Przykładowo wino żeńszeniowe pije się na wzmocnienie organizmu, wino z żołądka kozy wzmacnia nerki, a to przygotowywane z gekonów dobrze działa na krew. W sklepach z pamiątkami znajdziecie flaszeczki z zatopionymi skorpionami i wężami (tzw. „wino wężowe” lub „wódka wężowa”). Pamiętajcie jednak, że ich przewożenie przez granicę jest nielegalne. Świetnym sposobem na zakończenie dnia jest szklaneczka Bia Hoi – świeżego taniego piwa, które wiernie towarzyszy wszelkim spotkaniom. Popularne dania w Wietnamie
Zupa Pho – kultowa zupa, będąca prawdziwym skarbem narodowym. Jej sekret kryje się w bulionie o anyżowo-korzennym aromacie. Gorącą miskę pełną mięsnych kawałków, makaronu ryżowego, kiełków i świeżych ziół Wietnamczycy jedzą o każdej porze dnia.
Czy wiesz, że każda prowincja Wietnamu ma swoje unikalne warianty pho, warte odkrycia podczas podróży?
Bo Kho – to kolejny wietnamski comfort food. Tradycyjny gulasz z wołowiny, którego głównymi składnikami są: wołowina pokrojona w kostkę, marchewka, trawa cytrynowa, cynamon, czosnek, chili, szalotka i zioła. Świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącej bagietki.
Nem Cuon (Goi Cuon) – tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Wietnamskie sajgonki, czyli tzw. spring rollsy, to świeże warzywa i aromatyczne zioła oraz mięsne kąski lub krewetki owinięte w półprzeźroczysty papier ryżowy. Podaje się nie niesmażone, z orzechowym sosem hoisin lub nuoc cham przygotowywanym na bazie sosu rybnego i octu ryżowego.
Springs rolls
Banh Mi – historia kanapki, która stała się symbolem wietnamskiego street foodu, sięga połowy XIX w, czyli początków Indochin Francuskich (obecnie Wietnam, Laos, Kambodża). Francuską bagietkę kuchnia wietnamska zaadaptowała na swój sposób. Można ją jeść na milion sposobów: z mięsem, warzywami, rybą, czy jajecznicą.
Popularna wietnamska kanapka
Nom Hua Choi – tę orzeźwiającą sałatkę przygotowuje się z kwiatów bananowca, ziół, orzeszków ziemnych i polewa pikantnym dressingiem.
Słodkości i desery w Wietnamie
Wietnamskie desery łączą w sobie mleczko kokosowe i owoce, ze składnikami, których nigdy nie spodziewalibyście się w słodkościach np. czerwoną fasolą lub fasolą mung, ryżem i tapioką. Ciekawym wietnamskim wynalazkiem jest Che – przygotowywany w niezliczonych wariacjach, zwykle w wysokich szklankach z kolorowymi składnikami (żelki, owoce, orzechy, kleisty ryż, kruszony lód) ułożonymi warstwowo i zalewanymi mlekiem kokosowym. Co jeszcze zachęci łasuchów? Na pewno Bánh rán, czyli kulki sezamowe z pastą fasolową, Bánh Flan, którego tradycja sięga czasów kolonialnych i Chuoi Nep Nuong – grillowany banan z kleistym ryżem, sosem kokosowym oraz orzeszkami ziemnymi. Palce lizać! Jakie smaki dominują w kuchni Wietnamskiej?
Jedzenie w Wietnamie charakteryzuje się równowagą pięciu podstawowych smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego i pikantnego. Tradycja ta głęboko zakorzeniona jest w chińskiej filozofii i koncepcji yin i yang, gdzie smaki mają przeciwstawne energie, a ich równowaga w diecie jest kluczowa dla zdrowia. Co więcej kucharze starają się tak komponować dania, aby miały 5 kolorów i były odbierane przez 5 zmysłów. W wietnamskich potrawach przede wszystkim dominują warzywa i ryż, doprawione trawą cytrynową, imbirem, miętą, kolendrą, chili i limonką. Głębi nadają potrawom buliony i sos rybny, a słodyczy cukier trzcinowy oraz mleczko kokosowe. Smak kuchni wietnamskiej będzie się różnił w zależności od regionu. Na północy będzie łagodny, w centrum kraju dostanie pikantnego pazura, a na południu będzie pełen owoców, kokosa i darów morza. Ciekawostki i historia kuchni Wietnamu
Nie wszyscy wiedzą, że Wietnam jest jednym z czołowych producentów kawy. Podobnie jak popularne w Wietnamie bagietki, przywieźli ją Francuzi. Kawa po wietnamsku zaparzana w blaszanym phin, ma intensywny, gorzkawy smak i dlatego często dodaje się do niej skondensowane mleko lub kogel mogel (Ca Phe Trung). Poszukiwacze kulinarnych wrażeń mogą sięgnąć po Tiết Canh, ale ze względów zdrowotnych szczerze to odradzamy. Kontrowersyjny pudding przygotowuje się z podrobów i świeżej krwi. Mieszane uczucia wzbudzają także inne wietnamskie potrawy, jak Trung Vit Lon, czyli jajko z zapłodnionym embrionem, psie i szczurze mięso, czy wszelkiego rodzaju larwy. Co kraj to obyczaj. Żabie udka, notabene również popularne w Wietnamie, na europejskich stołach są prawdziwym przysmakiem. Wietnamska kuchnia jest niebywale różnorodna. Zachwyci zarówno tych, którzy szukają nowoczesnych połączeń smaków w restauracjach z gwiazdkami Michelin, jak i tych, którzy wolą zerwać się o poranku i odwiedzić gwarny, lokalny targ. Niezależnie jaki styl doświadczania podróży jest Wam bliższy, jedno jest pewne - w Wietnamie czeka Was ogromna ilość wyjątkowych, kulinarnych przygód!