Jedzenie w Tajlandii - co warto zjeść z lokalnej kuchni?

Kuchnia tajska jest jak złożona kompozycja muzyczna, łącząca w sobie różne dźwięki, które ostatecznie tworzą harmonijną całość. Smak gorzki, kwaśny, słodki i słony składają się w aromatyczne potrawy pachnące morzem, świeżymi ziołami, kokosem oraz limonką. Ostatecznym szlifem jest wygląd potrawy. Wiele przysmaków tajskiej kuchni króluje na listach najlepszych dań świata. Witajcie w przewodniku po smakach Tajlandii!  


Ciekawostki i historia kuchni Tajlandii 


W tajskiej kuchni zawarte są burzliwe dzieje regionu. Korzeniami sięga starożytnego Królestwa Sukhothai, które nadało jej bazę w postaci dań rybnych i warzyw podawanych z ryżem oraz ziołami. Za sprawą dawnych indyjskich i perskich kupców zaczęto do nich dodawać przyprawy, takie jak czosnek, kolendra czy kurkuma, a wielkie wyprawy morskie XVI w. zaowocowały sprowadzeniem do Tajlandii ananasów, papai, bakłażanów, kukurydzy oraz orzechów ziemnych i nerkowca. Około 1400 lat temu tereny dzisiejszej Tajlandii, ale także Laosu, Birmy, Kambodży i Wietnamu zostały zasiedlone przez Chińczyków. To im dzisiejsza kuchnia tajska zawdzięcza wiele potraw, m.in. pad thaia – jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii. Tajskie jedzenie dawniej spożywano siedząc na matach lub dywanach rozłożonych na podłodze i posługiwano się prawą ręką zamiast sztućcami. Do dziś jada się tak w tradycyjnych domach, szczególnie na północy kraju. Jeżeli do posiłku otrzymacie łyżkę i widelec, to wedle tajskiego savoir-vivre, potrawę powinniście zjeść łyżką, a widelcem nałożyć na nią jedzenie.  

 
Co warto zjeść w Tajlandii?  



Jedzenie w Tajlandii najlepiej smakuje nocą. To właśnie wtedy ożywają ulice i markety, a powietrze gęstnieje od zapachów. Parują wielkie blaszane garnki, patelnie wesoło podskakują nad buchającym ogniem, a sprzedawcy uwijają się, machając chochlami. Nie sposób wymienić wszystkich dań, jakie warto zjeść na street markecie, bo jest ich po prostu za dużo. Najpopularniejsze uliczne jedzenie w Tajlandii to som tam (sałatka z zielonej papai), tom yum kung (kwaśna zupa z krewetkami), khao phat (smażony ryż), różne rodzaje grillowanego mięsa i curry. Część dań powstaje in situ. I zwykle znika również na miejscu. Albo ląduje w plastikowym woreczku, zabierane na wynos. Street food w Tajlandii jest doświadczeniem jedynym w swoim rodzaju. To prawdziwe wydarzenie towarzyskie. Tajowie lubią dzielić się jedzeniem, a uliczna kolacja lub lunch to zawsze wspaniały pretekst do spotkań i pogawędek. Co ciekawe, nocne markety w Tajlandii  to stosunkowo nowe zjawisko, które narodziło się w chińskich dzielnicach. Prawdziwe tajskie targowiska pływają na łodziach. I to one od wieków są zakorzenione w tutejszej kulturze. Najbardziej znane pływające targi w Tajlandii to Damnoen Saduak i Amphawa, oddalone o około 100 km od Bangkoku. Jeżeli chcecie uchwycić esencję nocnych marketów polecamy Night Bazaar w Chiang Mai lub Chatuchak Market w Bangkoku.  


 

Jakie smaki dominują w kuchni Tajlandii? 

 

To co czyni kuchnię tajską wyjątkową, to połączenia przypraw, które wspólnie tworzą wielowymiarowe smaki. Limonka i tamaryndowiec nadają potrawom kwaśny smak, sos rybny lub ostrygowy dodaje słoną nutę, cukier palmowy nadaje słodyczy, a pieprz i chili pikantności. Kuchnia tajska wykorzystuje wiele ziół w tym kolendrę i trawę cytrynową, korzenie imbiru czy galangalu (w smaku podobny do imbiru połączonego z pieprzem) oraz przypraw tworzących mieszankę curry, anyż czy cynamon. Powszechnie używa się sosu sojowego i mleczka kokosowego.  


Popularne dania w Tajlandii 

 

Podróż do Tajlandii to nie tylko odpoczynek na cudownych plażach, świątynie i pagody. Obok tego wszystkiego, co można zobaczyć, równie wartościowe jest to, czego można posmakować. Oto najpopularniejsze dania kuchni tajskiej. Koniecznie spróbujcie ich podczas wakacji! 
 

Tom Yum  - zupa, która najlepiej oddaje smak tajskiej kuchni, bo zawiera wszystkie występujące w niej wszystkie 4 smaki. Przygotowywana jest na bazie bulionu z kurczaka, lub częściej z krewetek, z dodatkiem trawy cytrynowej, galangalu i chili.  

 

 

Zupa Tom Yum 

 

Thai Curry – tę potrawę znajdziecie niemal w każdej restauracji. Możecie wybrać czerwone curry, zielone - bardziej pikantne w smaku, albo łagodne żółte curry. Każde z nich zawiera typowe przyprawy, mleczko kokosowe i warzywa. Ważnym składnikiem dania jest także mięso, ryby, owoce morza lub tofu, a podawane jest z ryżem jaśminowym.  
 

Green Papaya Salad - Som Tum (Som Tam) – ta wytrawna sałatka przywędrowała do Tajlandii z Laosu. Wbrew pozorom, nie jest słodką sałatką owocową, ale za sprawą chili i limonki na pikantno-kwaśny smak. Często towarzyszą jej owoce morza lub chrupiące skórki wieprzowe.  

 

 

 

 

Sałatka Som Tum 

 

Pad Thai – najbardziej rozpoznawane danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym, posypany orzeszkami ziemnymi syci i zostawia na podniebieniu całą mieszankę smaków.  

 

 

 

 

Pad Thai  


Khao Soi – rodzaj zupy (lub gęstego dania w zależności od regionu), która robi coraz większą światową karierę. Pochodzi z północnych rejonów Tajlandii (Chiang Mai), ale popularna jest również w Birmie. Jej podstawą jest chrupiący, pszenny lub ryżowy makaron, mięso i szalotka w sosie przypominającym żółte curry z mleczkiem kokosowym.  
 

Słodkości i desery w Tajlandii 



Tajskie desery smakują kokosem i świeżymi owocami. Kokosowe placuszki, nadziewane kulki kokosowe, puddingi i inne wariacje znajdziecie na każdym kroku. Niektóre łakocie są głęboko zakorzenione w tajskiej kulturze i mają znaczenie symboliczne. Np. foi thong przygotowywany jest z cienkich nitek zrobionych z żółtek jaj gotowanych w słodkim syropie, które symbolizują długowieczność. Podaje się go podczas specjalnych okazji np. wesel. Khanom chan, robiony z tapioki, mąki ryżowej i mleka kokosowego, wygląda jak pasiasta galaretka złożona z dziewięciu warstw. Ta liczba jest dla Tajów symbolem dobrobytu i sukcesu zawodowego.  
Mango sticky rice (Khao niao mamuang) – najpopularniejszy deser Tajlandii, to pyszne połączenie kleistego ryżu, mango i mleczka kokosowego. Smakołyk pachnie wybornie, szczególnie w sezonie dojrzewania mango, czyli w kwietniu i maju. Deser posypuje się prażonym sezamem lub fasolą mung, co nadaje mu chrupkości. W mniej znanych wersjach słodki, kleisty ryż podaje się także z bananem lub durianem. Wielbicieli wszelakich placków zachwyci ich tajska, owocowa wersja – smażone plastry ananasa doskonale smakują posypane cynamonem i podane z kulką lodów waniliowych. Pyszne są także kluay kaek - bananowe placuszki z wiórkami kokosowymi. Kanom buang to z kolei popularna słodka przekąska, wyglądająca jak tacos z bezą, którą kupicie na ulicznym straganie. Jej historia sięga kilkaset lat wstecz, czasów kiedy Ayutthaya była stolicą Syjamu.  


 

 

 

 Kanom buang


Kulinarna podróż do Tajlandii na długo zostanie w Waszej pamięci. Zwiedzając klimatyczne Chiang Mai lub odpoczywając na jednej z wysp, zapiszcie się na cooking class w Tajlandii i nauczcie się jak przygotowywać tradycyjne tajskie potrawy. Dzięki temu, pozwolicie Waszej podróży trwać jeszcze dłużej.

 

Planując wyjazd, warto sprawdzić, jaka jest aktualna pogoda w Tajlandii, aby dobrać najlepszy termin podróży i w pełni korzystać z uroków kraju. Na miejscu czekają liczne atrakcje Tajlandii, takie jak tętniące życiem targi, złote świątynie czy rajskie wyspy z lazurową wodą. Przed rezerwacją biletów dobrze jest też wiedzieć, jaki jest średni czas lotu do Tajlandii, aby odpowiednio zaplanować podróż i aklimatyzację po przylocie.

 

Udostępnij artykuł